De cavalerie kepie

De zwarte cavalerie kepie model 1928

 

De zwarte kepie model 1928 werd gedragen door de (onder)officieren, bij het geklede tenue. Bij het ceremonieel tenue werd de kolbak gedragen. 

Kepie hoofdofficier cavalerie, heeft drie zilver kleurige biezen. De kokarde is van zilver, met een oranje hart. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".   

 

 

 

 

 

 

 

 

De kepie van de subalterne officier, van de blauwe huzaren, is voorzien van twee zilveren biezen en een blauwe bies aan om de bol. De kokarde is van zilver, met een oranje hart. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".  

 

 

 

 

 

 

 

  Kepie onderofficier adjudant is voorzien van twee blauwe biezen  en een zilveren bies aan de onderzijde. Deze onderofficier mocht een zilveren kokarde dragen.De onderofficier adjudant werd meestal gepromoveerd, waarna er een tweede zilveren bies werd geplaatst. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".   

 

 

 

 

 

Kepie onderofficier is voorzien van drie blauwe biezen. De kokarde is van wit katoen/zijde, met een oranje hart. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".   

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kepie subalterne officier Rode Huzaar. Deze kepie is voorzien van twee zilveren biezen en een rode bies aan de bovenzijde. De kokarde is van zilver draad, met een oranje hart. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".   

 

 

 

 

 

 

Kepie onder officier Rode Huzaren, is voorzien van drie rode biezen. De kokarde is van wit katoen/zijde, met een oranje hart. De knopen zijn zilver kleurig en voorzien van een "Klimmende leeuw".   

 

 

 

 

 

 

De Groen/grijze cavalerie kepie model 1928

Bij het veldtenue of uitgaanstenue werd de grijs/groene kepie gedragen. Alleen de officieren en de onder officier mochten bij het veldtenue  een kepie dragen. De manschappen droegen dan ook alleen hun grijs/groene kepie bij het uitgaan.

Bij het dagelijkse veldtenue werd door de officieren, de groen/grijze kepie gedragen, met de zilveren biezen. In tegenstelling tot de zwarte kepie was er geen gekleurde bies  aan de boevenzijde van de kepie, deze bies was dan ook gelijk aan de kleur van de kepie. De kokarde was van zilver gallon, met een oranje hart. De knoop onder de kokarde was zilverkleurig en voorzien van een klimmende leeuw.  De knopen voor de stormband waren van brons en eveneens voorzien van "Klimmende leeuwen".

 Door de onderofficieren werd een groen/grijze kepie gedragen met twee blauwe biezen, rondom de kepie. Aan de bovenzijde was de bies gelijk aan de kleur van de kepie De kokarde was wit katoen, met een oranje hart, de knoop onder de kokarde was zilver en voorzien van de "Klimmende leeuw". De knopen voor de stormband waren van brons en eveneens voorzien van "Klimmende leeuwen".